Kosthold før, under og etter aktivitet

Uansett om du er eliteutøver, mosjonist, gammel eller ung så er kosthold en viktig medvirkende faktor for optimalt utbytte av trening og konkurranser.

Inntak av energi fra karbohydrater, proteiner og fett er viktig for å opprettholde kroppens biologiske og fysiologiske funksjoner. Behovet kommer an på aktivitetsnivå, og hva man trener, varighet og intensitet under treningen eller konkurransen. Når vi trener og konkurrerer er det ulike energisystem som benyttes under ulik intensitet og varighet.

Se hvilke matvarer du bør inkludere i kostholdet lenger ned i artikkelen.

Spis før trening

Sørg for nok påfyll før treningsøkten starter. Dette for å starte økten med optimal blodglukoseverdier og for at man ikke skal føle seg sulten før start og tidlig i treningen. Det er særlig viktig med karbohydrater i måltider før økter med høy intensitet og/eller lang varighet. Man må selv erfare når og hva som passer best å spise før treningsøkter da mat kan føre til blant annet magevondt. Her er noen retningslinjer:

Ikke glem under trening

På treningsøkter over en time bør væske og energi inntas. Dette for å spare glykogenlagre i muskulatur og holde blodsukkernivået normalt.

Etter trening

Påfyll av væske og mat er også viktig når økten er ferdig. Trener man en gang om dagen og det er over 24 timer til neste økt holder det ofte å planlegge gode måltider gjennom hele dagen. Spis gjerne et lite måltid rett etter aktivitet hvis man er sulten eller det er en stund til et større måltid. Innen 60 minutter etter endt treningsøkt tar kroppen til seg næringen best.

 

Fem matvarer du bør inkludere mer av i kostholdet.

Egg

Egg går for å være en utmerket proteinkilde av meget høy kvalitet. Godsakene finner du i plommen som blant annet inneholder de fettløselige vitaminene A,D,E og K. I tillegg til dette inneholder hele egg: folat, biotin ,kalsium, kalium, natrium, magnesium, sink, jern, fosfor og selen.

Oppskrift på Høstomelett.

Laks

Laks er en god kilde til proteiner, omega 3 og vitamin D. Omega 3 har vist seg å kunne være gunstig for hjertet, fettforbrenning, muskelvekst, leddplager og psykiske lidelser. Et tilstrekkelig inntak av disse fettsyrene har derfor mange helsegevinster og i 100 g laks får du i deg ca 2,36 g omega 3. Dette er mer enn dobbelt så mye som anbefalte minimumsinntak i Norge.

Oppskrift på Ovnsbakt soyamarinert laks.

Søtpotet

Poteter i sin naturlige form er en utmerket kilde til fiber, vitaminer og mineraler. Spesielt søtpotet bør trekkes frem. Søtpotet er rikt på fiber, vitamin C og betakaroten. Betakaroten er en antioksidant som kan bidra til å hjelpe å bekjempe frie radikaler i kroppen.

Oppskrift på Ovnsbakt søtpotet

Blåbær

I tillegg til å være utrolig godt, så er blåbær en av de beste matvarene du kan spise.

Blåbær er en god kilde til fiber og er i tillegg svært rikt på antioksidanter. En av disse antioksidantene heter antocyanin og den har blant annet vist seg å kunne bidra til å forebygge hjerte og karssykdommer.

Oppskrift på Blåbærsmoothie.

Avocado

Denne frukten er en vitaminbombe og inneholder også en rekke andre stoffer som er gunstige for kroppen vår. I avocadoen finner vi blant annet vitamin A,B,C,E og K. Vi finner også mineralet kalium og avocado er også en god kilde til fiber.

Oppskrift på Avocado med rekesalat.[/vc_column_text][vc_single_image media=»99035″ media_width_percent=»100″ media_link=»url:https%3A%2F%2Fspar.no%2FNyhetsbrev%2F|title:Spar%20nyhetsbrev|target:%20_blank|»][/vc_column][/vc_row]

Hold deg oppdatert

Få informasjon om nye løp og andre nyheter.

newsletter-dog

Meld deg på vårt nyhetsbrev